Alles wat je moet weten over verschillende soorten vullingen voor tanden en kiezen
Ondanks dat cariës steeds minder voorkomt, kunnen er toch soms gaatjes ontstaan die behandeling nodig hebben. Naast een bestaande vulling kan er ook een nieuw gaatje ontstaan. Preventie door goede mondhygiëne en gezonde voeding is essentieel om cariës te voorkomen. Voordat een vulling geplaatst kan worden, boort de tandarts of mondhygiënist een stukje van de aangetaste tand of kies weg om geïnfecteerd weefsel te verwijderen. Vervolgens wordt de tand of kies gevuld om te voorkomen dat bacteriën opnieuw schade kunnen aanrichten. Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor vullingen.
### [Amalgaam](https://www.tandarts.nl/mondzorg/behandelingen/vullingen)
Vroeger werd amalgaam veel gebruikt als vulmateriaal. Het is een legering van kwik en metalen. Amalgaam is slijtvast en bestand tegen krachten op het gebit, maar kan kwik afgeven tijdens het gebruik. Tegenwoordig wordt amalgaam nog zelden gebruikt.
### [Composiet](123tandarts.nl)
Composiet is een veelgebruikt materiaal in de mondzorg. Het is wit van kleur en kan in de hele mond gebruikt worden. Composiet krimpt bij het uitharden en heeft als voordeel dat er minder weefsel weggeboord hoeft te worden dan bij amalgaam. Echter, composiet is minder sterk dan amalgaam en duurder.
### [Glasionomeer](Beugelsenorthodontie.nl)
Glasionomeercementen worden voornamelijk gebruikt als tijdelijk vulmateriaal. Ze bevatten fluoride en worden gebruikt op plaatsen waar composiet niet geschikt is. Glasionomeer is minder sterk en niet zo mooi als composiet.
### [Compomeer](Bloedendtandvlees.nl)
Compomeer wordt voornamelijk gebruikt in het melkgebit vanwege de vergelijkbare slijtage. Het is iets minder slijtvast dan composiet en wordt uitgehard met UV-licht.
Naast deze materialen worden ook goud en porselein gebruikt als vulmateriaal. Echter, vanwege de hoge kostprijs worden ze niet vaak toegepast. Porselein lijkt het meest op echte tanden, maar vereist precisiewerk en wordt vaak buiten de mond gegoten en op maat geslepen voordat het geplaatst wordt.
Raadpleeg altijd je tandarts voor advies over welk vulmateriaal het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.