Mondgezondheid bij ouderen: Belangrijke vragen beantwoord
Dr. Gert-Jan van der Putten, specialist ouderengeneeskunde, geeft antwoord op 12 vragen over mondgezondheid bij ouderen. Mondgezondheid is een essentieel aandachtspunt in de ouderengeneeskunde, aangezien een goede mondgezondheid bijdraagt aan de algemene gezondheid en welzijn. Het is nog steeds noodzakelijk om op latere leeftijd regelmatig naar de tandarts te gaan, vooral als je kwetsbaarder wordt. Zelfs met een kunstgebit is het aan te raden om elk half jaar een controle te laten uitvoeren.
Mensen die ernstig ziek zijn of lijden aan dementie kunnen het tandenpoetsen weigeren, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het is cruciaal om de mondproblemen te verzorgen, aangezien mondproblemen het welzijn en de levenskwaliteit van ouderen aanzienlijk kunnen beïnvloeden.
Een goede mondhygiëne is van groot belang, vooral bij ouderen. Mantelzorgers en zorgverleners kunnen ondersteuning bieden bij de mondverzorging, rekening houdend met de wensen en behoeften van de patiënt. Het is essentieel om tijd te nemen voor de mondhygiëne, zelfs in tijden van tijdsgebrek in de zorgverlening.
De relatie tussen mondgezondheid en welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, reuma en Alzheimer is goed gedocumenteerd. Het is belangrijk dat huisartsen en tandartsen nauwer samenwerken om de mondzorg voor ouderen te verbeteren. Blijf dus naar de tandarts en mondhygiënist gaan, ook op latere leeftijd, om mondproblemen te voorkomen en de algehele gezondheid te bevorderen.