Wat is er bekend
Wat is er bekend over de relatie tussen (top)sport en mondgezondheid? Sport en bewegen zijn gezond en geven een goed gevoel. Bij recreatief sporten is nauwelijks sportvoeding nodig, treden er geen grote veranderingen op in de processen in het lichaam en in de mond en krijgt het mondmilieu tussen en na de inspanningen voldoende tijd om zich te herstellen. Maar wat gebeurt er met de mondgezondheid van iemand die veel en vaak intensief traint en sport, of op een heel hoog niveau moet presteren? Een aantal recente studies laat zien dat de mondgezondheid van atleten te wensen overlaat. De verminderde mondgezondheid kan weer van invloed zijn op de prestatie van de topsporter.
De algemene gezondheid en ook de mondgezondheid zijn voor een topsporter van groot belang. Een tijdje geleden is er ook een artikel verschenen dat liet zien dat de mondgezondheid van een deel van de olympische ploeg te wensen overliet. Het is onduidelijk waarom sporters niet zelf aan de bel trekken bij een matige tot slechte mondgezondheid. De medische sportkeuring inclusief controle mondgezondheid zou de standaard moeten worden.
Wat kan je doen?
Als je intensief sport, kan je voor je welzijn en sportprestaties vragen om een controle via je sportarts of bezoek een sporttandarts of je eigen tandarts. Een dagelijks goede mondhygiëne is je eigen verantwoordelijkheid, vraag eventueel advies bij een mondhygiënist.
Harold Abrahams, een Britse olympisch atleet, besprak als een van de eersten de relatie tussen prestatie en mondgezondheid.